TANJUR S POGLEDOM

Trud koji turistički djelatnici ulažu u svoju djelatnost dok ih nitko ne promatra najvjerodostojniji je pokazatelj kvalitete njihova rada. Na osobit način to vrijedi za ugostitelje koji dobavljaju iz lokalnog uzgoja i proizvodnje, tim više ako je riječ o istim domaćinstvima, jer njihovim trudom izravno odišu svi plodovi i jela što se poslije nađu na gostovu stolu.

No, sve i da hoće, podstranski domaćini većinu svoga truda ionako ne mogu sakriti. Plodne Perunove padine, zelena podstranska obala i plavetnilo njezina mora, s kojih podstranski domaćini ubiru i izvlače svoja blaga, cijele su godine izloženi pogledima, a upravo je neskrivena ljepota podstranskih vizura onaj prvi i neodoljivi estetski jamac kvalitete lokalne gastronomije.

Iako se u višestoljetnoj baštini podstranske gostoljubivosti i kuhinje razabiru sadržaji antičke, istočnomediteranske te osobito mjesne poljičke tradicije, podstranska je gastro-ponuda ostala otvorena prema znanstveno opravdanim nutricionističkim preporukama, ali i prema, kadikad manje opravdanim, zahtjevima suvremenih gostiju, osobito onih mlađih. Sve to podstranski ugostitelji pomno i odmjereno ugrađuju u svoju kuhinju, jelovnike i ponudu.

Prvorazredna kakvoća izvornih lokalnih namirnica: povrća i voća, vinove loze, maslina i morskih plodova, te zajamčeno podrijetlo onih dobavljenih od drugamo, temelj su i siguran adut na kojemu je Podstrana izgradila svoj ukupni turistički, a to će reći i ugostiteljski imidž.
U njega se ugostitelji, svaki prema svojoj sklonosti i tipu objekta koji vodi, uklapaju svojom originalnošću, svojim specijalitetima i svojim “tajnim receptima”.

Podstranski restorani, konobe, picerije te slastičarnice, pekare, objekti brze prehrane i kafići mahom se nalaze uz glavnu podstransku prometnicu, na samoj plaži ili nadomak obali, a nekoliko ih je na izvrsnim lokacijama pod gorskim grebenom, u prelijepom selu Staroj Podstrani.

Privlačnost podstranskih krajobraza i bogatstvo kulturno-povijesnog naslijeđa, na kojima je izgrađena cjelokupna turistička ponuda Podstrane, ne uživaju se samo tijekom šetnje i tihog razgledavanja, prigodom nekog sportsko-rekreativnog aranžmana ili pak adrenalinske avanture. Ukupna podstranska kulturno-prirodna baština nezamjenjiv je dodatak svakomu jelu i piću posluženome u Podstrani.

Zato se bez ikakva pretjerivanja usuđujemo reći kako se podstranski lokali, ma kojoj vrsti prehrane njihovi gosti bili skloni, ne biraju samo radi pogleda u tanjur, već i zbog pogleda preko njega. U slast!

24. svibnja 2016. | Kategorije: Gastronomija