Podstrana se zemljopisno i administrativno nalazi u srcu Srednje Dalmacije.

Split, od čijega je centra udaljena svega 6 km, imao je nekoć i Podstranu u svojim granicama. Ovo fizičko i funkcionalno susjedstvo znači da su svakomu podstranskom gostu Dioklecijanova palača (UNESCO), i, naravno, svi ostali urbani sadržaji dalmatinske metropole, nadohvat ruke. U Split se redovitom autobusnom linijom (Promet br. 60 i Dalmatinac) stiže za oko petnaest minuta iz Strožanca, odnosno najviše pola sata iz Mutograsa.

Stobreč i Podstranu spaja ušće rijeke. Desetak minuta šetnje od Strožanca preko stobrečkoga kampa vodi do središta Stobreča, a još toliko minuta do zanimljivih klifova i plaža na zapadu stobrečkog poluotoka.

Žrnovnica i Podstrana pripadaju jedinstvenomu praslavenskom sakralnom krajobrazu prvih hrvatskih doseljenika dijeleći isto brdo Perun i rijeku Žrnovnicu. Mističnosti žrnovačkoga prostora pridonose crkva Uznesenja BDM s jedinstvenim reljefom ugrađenim na njezinu pročelju, koji prikazuje ključnu sekvencu praslavenske mitologije – božanski boj, izletište Antoničin mlin, smješteno na obali rijeke u središtu sela, antički Gračić s crkvom sv. Mihovila i pod njim izvor rijeke Žrnovnice.

Dugi Rat je susjedna općina s kojom Podstrana graniči na jugoistoku, dijeleći sličan zemljopisni položaj i sve prednosti njegovih značajki: pitomu morsku obalu, slikovito brdovito zaleđe i mediteransku odnosno poljičku kulturu.

Omiš, grad s kojim Dugi Rat graniči, s Podstranom je povezan autobusnim linijama koje polaze iz Splita (Promet br. 60 i Dalmatinac), tj. polusatnom vožnjom od Strožanca, a 15-minutnom od Mutograsa. Gradskim vizurama dominiraju klisure ušća Cetine te tvrđave „izrasle“ iz stijena na jugoistočnoj strani ušća. Zahvaljujući Cetini i njezinom impresivnom kanjonu Omiš je ishodište mnogobrojnih adrenalinskih avantura. Kulturno-zabavni i umjetnički sadržaji bogate omiške ponude inspiriraju se bogatom antičkom i osobito srednjovjekovnom poviješću ovoga grada, a u zaklonu uvučenih zapadnih omiških stijena, u zaseoku Zakučcu, nalazi se svetište Sv. Leopolda B. Mandića.

Makarska je najveći podbiokovski biser, okružen čarobnim šljunčanim plažama glasovite Makarske rivijere. Makarska je grad koji je dao nekoliko velikana hrvatske kulture i prirodoslovlja i veliko je franjevačko središte. U sklopu makarskoga franjevačkog samostana je jedinstveni Malakološki muzej. Iz grada vode planinarski putovi na Biokovo, a pred ulazom u grad je hodočasničko odredište Vepric sa Svetištem Majke Božje Lurdske. Do Makarske voze redovite međugradske autobusne linije koje polaze iz Splita, a vožnja traje oko sat vremena.

Solin, nasljednik antičke metropole Salone, stari hrvatski kraljevski grad i marijansko svetište s crkvom Gospe od Otoka, od zapadne je granice Podstrane udaljen desetak kilometara i povezan frekventnim splitskim gradskim autobusnim linijama (Prometove linije 1, 2, 10, 16). Do antičke Salone (u Starinama) prometuje linija br.1.

Kaštela, kao i poluotočić Vranjic, smješten na ušću rijeke Jadro, svakako su vrijedni posjeta. U pitoresknom Vranjicu je jedan od najvećih akvarija u Hrvatskoj, a od brojnih kaštelanskih znamenitosti navodimo neke: Dvorac Vitturi s Muzejom Kaštela i uredom TZ-a, raskošni Botanički vrt OŠ Ostrog te crkva sv. Ivana Krstitelja s grobom Jurja i Dobrile (kaštelanskih Romea i Julije), koji se nalaze u K. Lukšiću, potom Kaštilac iz 14. st na hridi u K. Gomilici, crkva sv. Jurja od Raduna u K. Starom te jedinstveni Biblijski vrt u K. Novom. Svim kaštelanskim naseljima prometuje veoma frekventna autobusna linija br. 37 (Split – Trogir). Moguć je i odlazak lokalnom željezničkom linijom koja staje i u Kopilici.

Trogir je podignut na hridi između kopna i Čiova. Njegova srednjovjekovna jezgra s brojim palačama, crkvama, samostanima, trgovima i uličicama te katedralom sv. Lovre i čuvenim Radovanovim portalom u cijelosti je pod zaštitom UNESCO-a i svakako je vrijedna posjeta. Do Trogira prometuju autobusna linija br. 37 (vožnja od Splita traje oko sat vremena) i brodske linije.

Brač, Šolta i Čiovo su Podstrani najbliži otoci, a svaki je od njih moguće posjetiti u jednodnevnom izletu. Povezani su sa Splitom redovitim brodskim i trajektnim linijama, a s Podstranom i izravnim izletničkim brodovima. Mogući su aranžirani jednodnevni izleti i na udaljenije otoke: Hvar, Vis, Drvenik, Korčulu i Lastovo.

Sinj i druga mjesta dalmatinskoga zaleđa (Trilj, Drniš, Knin, Vrlika, Imotski, Vrgorac), povezana dobrim međugradskim linijama sa splitskog autobusnog kolodvora, kao i mnogo bliža, mala mjesta i sela u Srednjim i Gornjim Poljicima osebujno dopunjuju sliku i doživljaj Dalmacije. Mogući su jednodnevni izleti (osobito u Sinj za koji autobus iz Splita polazi svakog sata), ali te izlete treba pomno isplanirati i prilagoditi aktualnim okolnostima.

Šibenik, Zadar, Dubrovnik, NP Krka također mogu biti izletnička odredišta podstranskoga gosta. U okviru nešto zahtjevnijega aranžmana i ove se destinacije mogu se posjetiti tijekom jednoga dana. Posjet NP Krki je u programu većine izletničkih agencija.