Zgrada Čitovnice u G. Podstrani izgrađena je 1912. g. na poticaj don Petra Cara koji je zajedno je s onodobnim Crkvenim vijećem odlučio sagraditi na mjestu već dotrajale crkvene zgrade zajednički dom svim ondašnjim podstranskim kulturno-društvenim zbivanjima. Podignuta je solidna kamena jednokatnica koju je odmah počelo koristiti lokalno glazbeno društvo, osnovano 1907. g. pod imenom Hrvatsko katoličko izobrazbeno društvo. Osim glazbenih priredbi, u zgradi Čitovnice održavali su se i raznovrsni pučki igrokazi.

Prostorije ove zgrade, kao i otvorena terasa na njezinoj istočnoj strani, i danas se koriste za različite kulturno-umjetničke manifestacije: likovne izložbe, pjesnička okupljanja i recitale, glazbena događanja te scenski manje zahtjevne kazališne komade.

Dah plemenite jednostavnosti ove domaće starine, prekrasne vizure koje se s njezinih prozora i terase pružaju na more i padine Peruna te izvornost pučkog i sakralnog graditeljstva u njezinu neposrednom okružju oblikuju jedinstveni, čarobni ambijent Čitovnice kao skupne scene podstranskog kulturnog života.