Top zanimljivosti koje morate posjetiti u Podstrani

Drago nam je da ste za vaš godišnji odmor odabrali Podstranu! Osim što je vole njeni mještani, Podstranu obožavaju i brojni strani turisti koji se rado vraćaju upravo tu.

Nije ni čudo što je već desetljećima omiljena turistička destinacija brojnim putnicima, jer uistinu ima „ono nešto“.

Spoj prirodnih ljepota,  mora i brda Perun u pozadini, mediteranske ležernosti, prekrasnih turističkih objekata, luksuznih vila, turističkih atrakcija, gastronomske i ostale ponude je ono što Podstrani daje poseban šarm.

Kristalno čisto more, plaže i opuštajuća atmosfera samo su neki od razloga zašto je Općina Podstrana jedna od najposjećenijih ljetnih destinacija u Hrvatskoj.

Zašto morate posjetiti Podstranu
Ono što je zanimljivo i što ju čini tako popularnom odrednicom jest činjenica da se za svakoga nađe po nešto pa osim kupaćih kostima u kufer spremite i tenisice za udobno razgledavanje. Podstranu vole obitelji s djecom, parovi, digitalni nomadi…

Kako biste se i vi zaljubili u ovo idilično mjesto nadomak Splitu, donosimo vam popis zanimljivosti koje trebate posjetiti u Podstrani!

1. Plaže u Podstrani

Ono što je veoma privlačno turistima jesu smještajne jedinice koje se u Podstrani nalaze tik uz more tako da ste praktički već na plaži.

Buđenje uz šum valova i romantični zalasci sunca nešto su što mnogi od vas željno iščekuju cijelu godinu.

Duž Podstrane protežu se prirodne i uređene plaže, a sve su pitome, pogodne za kupanje, sunčanje i uživanje u izrazito čistom moru.

Možemo se pohvaliti i da je plaža ispred hotela Split u Strožancu dobila Bijelu zastavu (White Flag International) u znak priznanja za izrazito čisto more, plažu i morsko dno.

Ne propustite posjetiti ove plaže:

 • pješčana plaža u Strožancu
 • plaža Strožanac sjever
 • plaža ispred hotela Split, Le Meridien Lav, San Antonio, Sunce, Neva…
 • plaža Grljevac
 • plaža u Svetom Martinu
 • plaža Mutogras

2. Šetnice

Podstranska rivijera duga je otprilike 6 kilometara tako da možete uživati u šetnji uz more koja će okrijepiti sva vaša osjetila.

Ono što Podstranu dodatno čini posebnom njezin je položaj podno brda Peruna, pa osim uz more, možete uživati i u čarobnim prizorima mitskog brda.

Neke od plaža opremljene su i popratnim sadržajima poput kafića, restorana, suvenirnica, sportskih aktivnosti, dječjih parkića te klupica za odmor.

Kamo ići u šetnju?

 • Podstranski lungomare (plaže od Strožanca do kraja Mutograsa)
 • šetnica uz rijeku Žrnovnicu (lijeva obala završnice riječnog toka, od ušća do kamenoloma Pete Peruna)
 • izletište Antoničin Mlin u naselju Žrnovnica
 • šetnica na plaži u Strožancu
 • Gornja Podstrana
 • staza i križni put do crkve sv. Jure u Gornjoj Podstrani
 • vrh Križ (533 m)
 • put izvora Mura, makadamski put, put Krila Jesenice (Gornja Podstrana)

3. Gornja Podstrana (Stara Podstrana)

Jedva čekamo da upoznate kolijevku današnje Podstrane, selo Gornju Podstranu, smještenu podno Peruna.

Osim u prekrasnom pogledu i prirodi, ovo idilično selo oduševit će vas nizom dražesnih stoljetnih kuća, udobno smještenih na plodnom podstranskom tlu, iz kojih dopire duh starih vremena.

Od središta Podstrane dijeli ga samo 10-ak minuta vožnje automobilom, a slobodno se možete uputiti i pješice ili biciklom.

Iz Gornje Podstrane pruža se fantastičan panoramski pogled na otoke, Stobreč, Split i sva okolna mjesta, a turistima je ona nezaobilazna odrednica upravo zbog ovog pogleda.

Okruženi poljima maslina, vinogradima, brnistrom i ostalim biljem uživat ćete u pravoj mediteranskoj atmosferi!

Među starim kamenim kućama, smještena je i rodna kuća likovnog umjetnika Ante Kaštelančića, prema mnogima najautentičnijeg slikara dalmatinskih motiva.

Gornja Podstrana pravi je raj za hedoniste jer ima mnoštvo luksuznih vila koje su čest odabir brojnim svjetskim putnicima.

U ovom idiličnom selu možete se i kvalitetno okrijepiti  jer se tamo nalaze restorani s originalnom dalmatinskom hranom.

Ljubitelji povijesti i sakralne umjetnosti također imaju što vidjeti u Gornjoj Podstrani, a dašak starih vremena i potpunog mira mogu doživjeti u crkvama sv. Fabjana, sv. Roka i Ante, bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije i sv. Jure na Perunu.

4. Povijesne znamenitosti u Podstrani

Kao što smo vam i napisali da se u Podstrani nađe za svakoga po nešto, tako će i ljubitelji povijesti uživati u mnogobrojnim arheološkim nalazima, spomenicima, sakralnim objektima i zanimljivostima.

Jeste li znali da su prvi stanovnici Podstrane bili Iliri, pripadnici plemena Delmata?

Rimljani su krajem 1. stoljeća pr. Kr. na ovom prostoru osnovali najstarije naselje Pituntium, a dolaskom Hrvata nicala su naselja podno Peruna i današnje Gornje Podstrane te se širila put Podstrane.

A jeste li znali da je 839.godine, u blizini crkve Sv. Martina u Podstrani potpisan prvi hrvatski mirovni sporazum Mare Nostrum?

Popis spomenika i arheoloških naziva:

 • kuća Cindro i znameniti grb obitelji Cindro
 • crkve u Podstrani i Gornjoj Podstrani
 • megalitski blokovi prvobitnog bedema Pituntija u ogradnom zidu groblja Sv. Martin
 • gomila Pišćenica
 • ulomak rimskog mozaika na starom groblju Sv. Martin
 • Ilirski kaštel u današnjoj Gornjoj Podstrani
 • kamena zdjela iz rimske cisterne u Sv. Martinu
 • ostaci kamenog rimskog mlina za masline na groblju u Sv. Martinu
 • kamena greda antičkog tijeska za proizvodnju ulja i vina
 • rekonstrukcija natpisa nadgrobnog spomenika Lucije Artorija Kasta ugledne rimske ličnosti iz 2. /3. st. po. Kr.
 • torzo rimskog božanstva otkriveno u Sv. Martinu
 • reljef antičkog božanstva Silvana i nimfi na crkvi sv. Ante u Gornjoj Podstrani
 • stela Kanije Urbane, nadstojnice jednog rimskog imanja iz 1. st. po. Kr. (upotrijebljena kao nadgrobna ploča na groblju u Sv. Martinu)
 • nadgrobna stela veterana Marka Atija Verekundijana 1./2. st. po. Kr. iz Sv. Martina
 • nadgrobna stela Atije Jukunde i njene kćeri Oktavije Valentine iz Sv. Martina
 • nadgrobna stela Krescentije Vare ( 1./2. st. po. Kr.)
 • kamena urna Krescentije Vare
 • antička stela uzidana nad dvorišnim ulazom u staru Podstranu (uzidana na stražnjoj strani oltara u župsnoj crkvi)
 • nadgrobna stela uzidana na kući Cindro
 • kasnoantička vila u Polači
 • natpis Auzonija namjesnika kasnoantičke provincije Dalmacije 5./6. st. po. Kr.

5. Aktivni turizam u Podstrani

Kao što smo već pisali, Podstrana je idealna destinacija za ljubitelje aktivnog odmora. U sklopu vašeg smještaja, ali i u mjestu naići ćete na punktove za prodaju izletničkih tura.

Možete birati između izleta brodom, kajakinga, raftinga na Cetini (Omiš), surfanja, zip-line-a, jahačke ture u Gornjoj Podstrani i brojnih ostalih izleta u Podstrani, ali i obližnjim mjestima.

Okušajte se i u vodenim sportovima, jet-ski vožnji, najmu broda, sup dasaka, a sve to nudi vam se na nekim od plaža u Podstrani.

Tu su i staza za slobodno penjanje, biciklistička staza, planinarski putovi, a na ovom linku možete pročitati naše preporuke za neke od avanturističkih tura.

6. Gastronomska ponuda

Kao što su u Italiji pizza i tjestenina autohtoni zalogaji, tako u Dalmaciji morate kušati pršut, soparnik (uljenak), tradicionalne peke, kroštule, pašticadu i brojna ostala jela „ za prste polizat’ “.

Često ćete među lokalcima čuti upravo ovaj izraz „za prste polizat’ “, a to znači da je jelo više nego fantastično. Upravo takvi su i dalmatinski specijaliteti pa se obavezno počastite u nekom restoranu ili konobi, a u Podstrani ih je mnoštvo!

Što je to PRASKA?

Ako vas domaćin ponudi praskom, nemojte odbiti jer ćete probati najukusniju domaću breskvu, a Podstranjci ih često nazivaju praska! Podstrana je poznata po bogatom tlu na kojem raste ukusno voće i povrće, a među njima je upravo i PRASKA!

7. Podstransko ljeto

Kad smo već kod PRASKE, Podstrana ima i svoju klapsku skupinu „Praska“.  Njih često možete čuti na nekim od kulturno-umjetničkih manifestacija, primjerice Podstranskom ljetu koje se održava tijekom ljetnih mjeseci. Tu je i Limena glazba Podstrana koju, ako budete imali priliku, obavezno poslušajte.

U sklopu Podstranskog ljeta možete uživati u raznim izložbama, predstavama, pjesničkim večerima, lokalnim zabavama i slično. S obzirom na to da je ovdje rođen čuveni umjetnik Ante Kaštelančić, Podstrana ima Likovnu udrugu „Ante Kaštelančić“, utemeljenu 1994. koja okuplja brojne zaljubljenike u likovnu umjetnost.

8. Obližnja mjesta, gradovi i otoci

Podstrana je čest izbor brojnim gostima baš zato što je udaljena od gradske vreve, a opet se nalazi blizu Splita, Trogira, Omiša i ostalih mjesta. Odlično je povezana i autobusnim linijama tako da do spomenutih destinacija možete ići autobusom ili taksijem.

Ono što vidite ispred sebe su predivni otoci Brač, Šolta, Hvar, Drvenik koji su također odlično povezani trajektnim linijama.  Sigurno ste čuli i za Dalmatinsku zagoru, pa i nju stavite na svoju listu.

Tu su i brojna ostala okolna mjesta i zanimljivosti koja možete posjetiti, a sigurni smo da će vas Podstrana oduševiti i da se ponovno vidimo!

 

Sretan Vam put i ugodan boravak!

Vaša

#visitPodstrana!

22. svibnja 2023. | Kategorije: Novosti