Zašto je Podstrana destinacija koju se nikako ne smije zaobići?

Zato što se nalazi na sredokraći između dragulja antičkih i renesansno-baroknih gradova s neprocjenjivim umjetničkim i sakralnim blagom: Zadra i Dubrovnika, Trogira i Makarske ili susjednih Splita i Omiša? Ili zato što je u središtu perimetra koji obuhvaća prirodne i kulturne lokalitete s UNESCO-ova popisa svjetske baštine? Iako bi i to već bilo dovoljno, Podstrana ima vlastiti adut: sve ono što je hrvatski Jadran učinilo tako posebnim, u Podstrani se sjedinjuju na sasvim originalan i neponovljiv način.

Ribe, ribe, ribari
Čistoća mora i snaga ribolovne tradicije počesto uz obalu podstranskoga mora skladaju ovakve prizore. Riblji su specijaliteti na jelovniku u svakom podstranskom restoranu i, naravno, kod svake galeblje obitelji.

Ponistra u cvijećuProzorska okna i okućnice svih dalmatinskih, pa tako i podstranskih kuća pravi su mali perivoji. Kolorit i opojni mirisi raspaljeni ljetnim suncem pjevaju himnu Svjetlu i Ljepoti čije stihove razumije svaki jezik i svačije srce.

Kilometri šljunčanih plaža na dohvat balkonskim vratima svih podstranskih hotela (s 3/4/5*) i desetcima podstranskih vila i apartmana, isto toliko dugačak zeleni pojas voćnjaka, vinograda i maslinika s hedonistički odabranim i ljubavlju uzgajanim sortama sredozemnih kultura te još toliko kilometara lako pristupačnih gorskih vrhova i pitomih padina čije stjenovite krune i panoramske vizure ostavljaju bez daha – samo su pozornica izobilne ponude koju je Turistička zajednica ove općine osmislila za svojega gosta.

Šljunčane plaže
Podstranski hoteli, apartmani, vile, restorani i barovi orijentiraju svoje prozore i vrata prema najpodatnijem žalu i najljepšem mediteranskom plavetnilu. Ova su vrata gostima smještajnih i ugostiteljskih objekta u Podstrani čitave godine stalno otvorena.

 

Podstranski lungomare
Vijugava podstranska obala od hotela Le Méridien Lav do pitoresknog brežuljka Mutogras oblikuje mnoštvo čarobnih kutaka za odmor i uživanje – od luksuzne hotelske marine za jahte te spa i wellness centara do nježno oplemenjenih šljunčanih plićaka i smaragdnozelenih laguna.

Podstranski je gost neprekidno u kozmopolitskom okružju i nesvakidašnjem društvu. S brdskih ilirskih utvrda i praslavenskih mitoloških svetišta te potonulih obalnih starorimskih naselja i ruina aristokratskih vila dopiru glasovi davnih legendi i drevnih jezika, a s mora šum valova razbijanih o brodice svih gusara, trgovaca i vojskovođa koji su ikad plovili jadranskim akvatorijem. Povijest i sadašnjost, legende i stvarnost u Podstrani se goste za istim stolom – okruglom poljičkom sinijom, za kojom sjede ilirski pastir i grčki trgovac, Rimljanin Lucije Artorije Kastus i kralj Artur, hrvatski knez Mislav i veliki poljički knez, praslavenski bog Perun i kršćanski sv. Juraj. S jednim mjestom čuvanim samo za gosta. No, podstranskom je gostoprimstvu podređeno mnogo više od mjesta za stolom. Ističući s ponosom svoju zavidno bogatu i neobično raznovrsnu kulturnu i prirodnu baštinu, koja je kao malo gdje na istočnoj obali Jadrana tako dugo i nepomućeno dozrijevala, Podstrana se profilirala kao turistička destinacija A kategorije sa sadržajima oblikovanima i spremnima da izazovu one najzahtjevnije i zadovolje one najnezasitnije!

Lucije Artorije Kast
Glasoviti natpis Lucija Artorija Kasta, rimskog građanina s impresivnom vojno-političkom karijerom, dugo je stajao ugrađen u dvorišni zid oko crkve sv. Martina, a danas je sklonjen unutar crkve. Krije li se zaista u ovom čovjeku pralik kralja Artura?

 Za ležanje na plaži, koje ipak nikad neće biti passe, kao i one dinamične, rekreativne sadržaje na raspolaganju su mnogi kupališni rekviziti. Za pješački, planinarski i biciklistički obilazak, čija se ekološka i zdravstvena prednost ne može prenaglasiti, na raspolaganju su desetci kilometara šetnica, planinarskih putova i poučnih staza različite tematike – povijesno-mitološke, ekološke i etnološke. Ti putovi vode duž rijeke Žrnovnice te uzduž i poprijeko nekoć svetog hrvatskog brda Peruna. Atraktivna penjališta za adrenalinske sladokusce te razne biciklističke discipline stalno se dopunjaju novim smjerovima koje nerijetko predlože sami gosti.


Rijeka i more

Izniman je užitak morskim kajacima zaći u mirne vode rijeke Žrnovnice i uploviti u zagrljaj snenih biljaka i blage riječne obale. Zahvaljujući lokalnoj avanturističkoj agenciji, u Podstrani se ovakvi morsko-riječni ugođaji mogu doživjeti svakoga dana.


Penjalište Perun
Vapnenačkim liticama pod vrhom brda Peruna, okrenutima moru, poklonici slobodnog penjanja nisu mogli dugo odolijevati. Danas je duž glatkih i naboranih ploha ovih stijena opremljeno preko četrdeset atraktivnih penjačkih smjerova težine od 4c do 7b.

Podstranska kulturna baština promovira se čitave godine, ali krunu svojeg programa ipak prezentira u manifestacijama Kulturnog ljeta. Tijekom tih stotinjak ljetnih dana ovaj se „mediteranski kutak pod Perunom“ nezatajno predstavlja slikom, riječju, pokretom i glazbom, a autentične scenografije njegovih pozornica: kamene palače i terase sela Stara Podstrana, ugniježđenog pod gorskim vrhom, te luksuzni perivoj ljetnikovca Cindro, smještenog na morskoj obali, i same su po sebi razlogom sve većoj posjećenosti ovih događaja.


Crkva sv. Jure na Perunskom
Tisućljetna crkvica posvećena svetcu omiljenomu među mnogim kršćanskim narodima, svetomu Juri, podignuta je na brdu na kojemu se štovao praslavenski bog Perun. S ovog osobitog vrhunca pruža se veličanstvena panorama na svu podstransku okolicu – otoke,

planine, Kaštelanski zaljev i Split.


Sv. Jure na Vršini

Zaštitnik Poljičke kneževine, sv. Jure, ima u Podstrani dvije crkve. Iz ove na Vršini, stotinjak metara iznad bajkovita sela Stare Podstrane, nadvija se duh ovoga svetca preko gorskog ruba i budnim okom krstari podstranskom obalom. Prostrana gorska zaravan za leđima ove crkve
sugerira širinu poljičkoga slobodarskog duha.

Gastronomska ponuda nije posljednja karta na koju će zaigrati podstranski domaćin: zanosni mirisi, okusi i boje podstranskih morskih i kopnenih plodova obrađeni tradicionalnim kulinarskim umijećem čekaju u svako doba. Dođite i uvjerite se!


Pun tanjur
Ekološki uzgojeni plodovi iznimno visoke kakvoće, iscijeđeni majstorskim potezima kulinarskog virtuoza izravno na pliticu, nisu samo delicija – oni su pravo pravcato umjetničko djelo na tanjuru, s potpisom. Koliko boja, toliko okusa!


Podstranska trpeza
Tradicionalni pripravci od domaćih plodova s kopna i mora nude se kao prave gurmanske delicije u svim podstranskim lokalima. Podstranski domaćini rado prostiru svoje raskošne stolove i ponosno iznose svoje specijalitete pa se u Podstrani veoma lako uvjeriti u odličnost dalmatinske gastro-ponude.

Podstrana – adut hrvatskog turizma…

Autor teksta: Fea Munitić

27. lipnja 2016. | Kategorije: Novosti