Projekt: Via Ferata Brdo Perun

Via Ferata je osiguran penjačko planinarski put koji savladava probleme i prepreke u stijeni. Glavni dio moderne ferate je čelična užad koja prati put u cijeloj njegovoj dužini, ovisno o težini uspona užad je fiksirana u stijenu sa klinovima i žabicama svakih 3-10 metara. Dodatni sadržaji koji prate Feratu su čelične stope, skale, nožišta, oprimci te u nekim slučajevima i mostovi.

Korištenjem jednostavnog Via Ferata kita koji se sastoji od penjačkog pojasa i dvije gurtne s karabinerima te kacige teži planinski pristupi koje bi inače samo iskusni penjači sa kompletnom opremom i užadi mogli proći postaju pristupačni i sigurni planinarima i izletnicima.

Popularnost Via Ferate zadnjih godina sve se više širi što među planinarima i penjačima, tako i turistima. Regije u Dolomitima i Alpama tokom ljetne sezone zasnivaju svoj turizam upravo na planinarskim stazama te Feratama koje su tamo jako zastupljene.

U Hrvatskoj se tek počelo pridavati na važnosti via ferata kako u planinarskom tako i u turističkom smislu. U našoj blizini imamo jednu na Mosoru, Biokovu te Jednu feratu u kanjonu rijeke Čikole.

Brdo Perun je idealno za postavljanje Via Ferata zbog relativno lakog pristupa do same Ferate, položaja i konfiguracije stijene. Atraktivnosti do naše Ferate pridonosi predivan pogled na Split, more i otoke te će Ferata završavati na samom vrhu stijene kod Bunkera.

Ferata na Perunu bi bila cca 250-300 metara dužine.

Ferata je idealna za obogaćivanje turističke ponude Podstrane u smislu pustolovnog turizma. Ferata je vrlo atraktivna i planinarskim društvima, penjačkim zajednicama i turistima.

Pri samoj izradi i postavljanju, bušenju, čišćenu i uređenju staze sudionici će biti Turistička zajednica ,općina Podstrana i članovi PD Perun s volonterima iz drugih Društava.

27. siječnja 2017. | Kategorije: Novosti