Poeticom otvoren deveti Grand Gourmet

Poeticom otvoren deveti  Grand Gourmet – festival i natjecanje koje gradi izvrsnost u ugostiteljstvu

Utorak 14.11.2023.

Uz brojne uzvanike, craft ginove Poetica i nekoliko glazbenih brojeva Albine Grčić, u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu u utorak navečer otvoren je Grand Gourmet  2023 – festival i međunarodno natjecanje konobara, barista, barmena i restorana. Manifestacija je od srijede do petka u Le Meridian Lav hotelu ponudila uz natjecanja i brojne popratne programe za promociju ugostiteljskih zanimanja, destinacije i sustavno unaprjeđenje turističke ponude. Između ostalog čitav niz majstorskih radionica i edukacija.

„Glavni cilj nam je promocija, edukacija, usavršavanja ugostiteljskih djelatnika, njihovih znanja i vještina. Grand Gourmetom nastojimo odgovoriti izazovima turističke sezone koja je pred nama, navaljujemo nove trendove, stvaramo prilike koje možemo iskoristiti da budemo još bolji i uspješniji. Donosimo nova znanja koja će nam tijekom festivala predstaviti vrhunski profesionalci ugostiteljskih zanimanja“ – kazala je na svečanosti otvaranja organizatorica Alma Harašić Bremec.

Festival organizira udruga Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) uz podršku Ministarstva turizma i sporta, turističkih zajednica Splitsko-dalmatinske županije, grada Splita i općine Podstrana te drugih partnera. Grand Gourmet pokrenut je 2015. godine u Makarskoj, a posljednje četiri godine domaćin ovom festivalu je grad Split, odnedavno i Općina Podstrana, a sve kako bi se konobari, baristi, barmeni, turističko ugostiteljske škole i najbolji timovi hotela i restorana okušali u nizu natjecateljskih vještina te dokazali u onome što izlazi iz prosječnosti i okvira, u onome kad se poziv zaista živi.

Srida 15.11. 2023.

Dan nakon što je 9. Grand Gourmet otvoren predstavljanjem dalmatinskih craft inova Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika Splitu, Le Meridien Lav hotelu Podstrani započela su trodnevna natjecanja konobara, barmena barista, majstorske radionice paneli oko 150 sudionika iz zemalja.

Konobari su se nadmetali pojedinačnim kategorijama: Priprema posluživanje tuna tartara vina te Rezanje posluživanje sira uz sljubljivanje posluživanje vina. Dvočlani timovi (konobar kuhar) natjecali su se disciplini Chef’table, odnosno pripremanju posluživanju gostima menija od slijeda uz piće. srijedu tijekom dana održavala su se timska natjecanja konobara sinkroniziranom posluživanju, prvi put toj kategoriji okušale su se enice Šole za storitvene dejavnosti – Šolski center Velenje upriličivši šou odjevene kao Pipi duga čarapa. Osvojile su prvo mjesto, kao slovenski konobar Vladimir Tcaciuc Turcu koji je bio najbolji disciplinama posluživanja tartara sireva.

Prvi nizu Grand Gourmet master classova bio je mogućnosti brendiranja turističkih destinacija kroz gastronomiju prof. Karin Mimice iz Rijeke. Riječ je autorici voditeljici dva najdugovječnija projekta poticanja kvalitete hrvatskom ugostiteljstvu; Restaurant Croatica – 100 vodećih hrvatskih restorana Kluba Gastronaut.

Uslijedile su dvije majstorske radionice Mate Lukina, nagrađivanog proizvođpršuta. Prva je bila tehnike pripreme, rezanja prezentacije dalmatinskog pršuta, legendarnim Stevom Karapandžom. Drugu na temu sljubljivanja pršuta vina vinskim stručnjakom Damirom Zrnom. Taj sommelier inženjer agronomije iz Osijeka, godinama provodi edukacije za vinoljupce kako bi se uputili od samog proizvodnog procesa pa sve dok vino ne završu čna nepcu.

Na master classu „Sljubljivanje dalmatinskog pršuta vina“ sa somelijerom Damirom Zrnom, Lukin je istaknuo kako uz mladi Dalmatinski pršut, star od 12 do 16 mjeseci, ide svježije vino laganijih nota, pa čak pjenušac kad je pitanju kombinacija dinja/pršut. Uz stariji odležan Dalmatinski pršut, od 18-30 mjeseci, tvrdi, ide dobro crveno vino tipu malog plavca.

Posljednja edukacija bila je The perfect cocktail – Stvaranje balansiranog koktela kroz četiri elementa, Darija Grabarića, jednog od vodećih hrvatskih stručnjaka za destilate. Taj spirits specialist odnedavno edukator za žestoka pićlicencom londonskog Wine and Spirit Education Trusta (Level Award in Spirits), jedne od krovnih svjetskih obrazovnih institucija za vina i žestoka pića.

Četvrtak 16.11.2023.

Natjecanjem barmena te timova konobara kuhara nastavio se drugi dan Grand Gourmeta, festivala međunarodnog natjecanja ugostiteljskim zanimanjima koji po 9. put organiziraju Šefovi kuhinja mediteranskih europskih regija. Konobari su se u četvrtak Le Meridian Lav hotelu nadmetali prepoznavanju 10 alkoholnih pićpo mirisu te pravilnom otvaranju rastakanju pjenušaca, barmeni su se okušali kategorijama short drink sinkronizirani koktel. Nastavilo se natjecanje Chef’s tableu gdje kuhari konobari pripremajui  poslužuju goste/suce slijeda jela.

Jutarnje edukacije započeo je Pjero Zekan, direktor tvrtke Orgula, na temu „Sljubljivanje zlatnih maslinovih ulja jela“, koji se upravo vratio sa sajma Private Label Middle East Dubaiju kao jedini hrvatski predstavnik izmeđ40 zemalja, međkojima je bilo višod 200 dobavljačpreko 600 robni marki.

Majstorskom radionicom „Kave trave“ nagrađivanog šibenskog barmena barista Tomislava Stančnastavljena je ŠKMER-ova suradnja sa šibenskom Bar akademijom Iks koja je prije tri godine zaživjela edukacijama na organizaciji barističkog natjecanja Grand Gourmeta.

Izrada craft gina inspiriranog autohtonom Dalmacijom“ bio je naziv master classa Jelene Majić Nosić iz vrgorske craft Destilerije Poetica. Taj in ovjenčan svjetskim domaćim nagradama pravi se od borovica područja sela Majićkod Vrgorca, dodatno je aromatiziran biokovskim travama neretvanskim agrumima. Kroz osnove proizvodnje ina okupljeni su upoznali London dry, Navy strength, Old Tom distillated Gin, koje su bazične postavke kreiranju spoja začina, koliko su proizvodnji bitni lokalni začini zašto je voda presudna za kvalitetan gin.

Drugog dana manifestacije održan je Sudački seminar za ocjenjivačna natjecanjima kuhara ili barista. Vodio ga je iskusni barist sudac Dušan Kerić, brand ambasador kave Illy, polaznici su bili strukovni nastavnici, mentori te profesionalci iz hotelijersko-ugostiteljske struke, svoje su znanje provjerili na samom festivalu. Seminar je osmišljen kako bi se polaznicima predstavio koncept cjelokupnog ocjenjivanja organizacija natjecanja, određivanje kriterija vezanih uz aktualne trendove standarde kako bi natjecanje, izmeđostalog, imalo međunarodno relevantni karakter te pravedno ocjenjivanje.

Link na cijelu galeriju: Grand Gourmet

20. studenoga 2023. | Kategorije: Novosti