Don Ivan Urlić, svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije te profesor crkvene glazbe na KBF-u sveučilišta u Splitu održao je i ove godine orguljaški koncert u crkvi Gospe u Siti, izvodeći djela B. V. Vidala, J. S. Bacha, J. Bajamontija i C. M. Widora. Podstranska publika redovito posjećuje koncerte ovog izvođača.

Koncert Hrvatskog katoličkog glazbenog društva održan je na otvorenome, u dvorištu crkve Gospe u Siti. Ovaj puhački orkestar, koji djeluje više od jednog stoljeća, i ove je godine nastavio tradiciju svojih ljetnih večernjih nastupa u domaćem ambijentu, pred domaćom publikom i njihovim gostima.

Na večeri šansone uoči tradicionalnog pjesničkog recitala Dobrojutro, more nastupila je Ana Opačak, vrsna splitska interpretatorica ovog osobitog francuskog glazbenog stila. Koncert je održan u bašti ljetnikovca Cindro, koja se i ovom prigodom potvrdila kao idealna pozornica za intimne glazbene točke.

Večer opernih arija i dueta održana je prve nedjelje kolovoza u bašti ljenikovca Cindro. Nastupili su renomirani domaći glazbenici sopranistica Neda Aleksić, tenor Vjekoslav Kaštelančić te klavijaturist Zoran Velić izvevši najljepše melodije G. Puccinija, G. Donizzetija, W. A. Mozarta, F. Lehara i I. Tijardovića.

Posljednje srpanjske nedjelje u crkvi Bezgrešnog začeća BDM Podstrana je imala prigode “putovati” glazbenim vremeplovom Od pjesama antičkog Rima do plesova suvremene Španjolske što su ga upriličili kontraaltistica Biljana Kovač i gitarist Srđan Bulat. Izvrsnost izbora kompozicija i njihovu rafiniranu izvedbu publika je itekako znala prepoznati i u njima uživati.

Monodrama Moj slučaj, koju režira i izvodi Boris Svrtan, glumac i profesor na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, dojmljivo je ispričana životna priča o velikanu suvremene hrvatske političke misli, književniku, filozofu i političkom djelatniku Vladi Gotovcu. Predstava je upriličena u bašti ljetnikovca Cindro.

Klapska pjesma neizostavni je dio podstranskog kulturnog žvota. U osamanestom susretu klapa, održanom u dvorištu crkve Gospe u Siti, nastupile su tri ženske klape – Ankora, Ventula i Zvizdan, tri muške klape – Krunik Podvorje i Zvizdan te mještovita klapa Praska.

22. kolovoza 2021. | Kategorije: