Tematska staza „Put do Sv. Jure“ na Perunu

Perun je nevelik planinski masiv, koji se proteže 17 km uzduž Jadranske obale, od rijeke Žrnovnice do ušća Cetina kod Omiša. Ime je dobio po praslavenskom bogu Perunu, bogu groma i munje (Gromovniku), koji je pokrštavanjem slavenskih plemena adekvatnu zamjenu dobio u legendi o Sv. Jurju i probodenom zmaju.

Upravo ta priča o prelasku slavenskih plemena sa starih vjera na kršćanstvo bila je okosnica priče o „Putu do Sv. Jure“. Riječ je o tematskoj stazi, koju je Turistička zajednica grada Splita, u suradnji s Turističkom zajednicom Splitsko-dalmatinske županije, realizirala sa sjeverne strane Peruna. Staza duga 3,5 km prati planinarsku stazu, koja kreće iz kanjona Vilar i vodi do crkvice Sv. Jure na Perunskom (441 m). Nije zahtjevna i prosječnim hodom se prijeđe u 1,5h.

Staza je opremljena interpretativnim tablama, koje šetača provode kroz kulturne slojeve od vremena antike, preko praslavenske mitologije do kršćanstva. Podijeljena je u nekoliko dijelova; početak staze je strm i zahtjevan. Na tom dijelu nema dodatnih sadržaja, koji bi šetaču odvraćali pozornost. Prva tabla je postavljena na početku staze, druga gotovo na pola i to ne slučajno. U tom hodu serpentinama svaki šetač za sebe određuje tempo kojim hoda do vrha.

Prošavši drugu tablu, šetač počinje nailaziti na mini odmarališta, koja mu daju priliku za odmor i okrepu. Prvo veće odmaralište je klupa od borove oblice s naslonom, s koje „puca“ predivan pogled na kanjon; u smjeru Žrnovnice na zapadu ili Srinjina na istoku. Ili pak prema Dioklecijanovom putu s druge strane Vilara. Svaka klupa u projektu ima svoje ime, pa tako i ova šetača zove: „Odmori…“ ili na eng. „Rest…“

Ustajući s klupe i izlazeći iz kanjona Vilar, šetač ostavlja svu buku i žamor svakodnevnice iza sebe i ulazi u „Dolinu tišine“, koja ga vizualno i zvukovima odvaja od civilizacije narednih 30 min. Tada nailazi na tablu br. 3. Ona je postavljena na raskrižju putova. Tzv. HEP-ov put nastavlja svoju rutu prema zapadu, a šetač prati markacije i skreće desno. U daljini, poput fatamorgane, pojavljuje se Sv. Jure na Perunskom, a u prostoru se nazire mini amfiteatar. S minimalnim zahvatima u prostoru, lokacija je prilagođena odmoru pojedinaca i manjih grupa. Cilj se sada čini blizu, na dohvat ruke.

Zadnji dio staze „Puta do Sv. Jure“ je lagan. Staza je ravna, ugodna, a Sv. Jure je čitavo vrijeme „na oku“. Još samo strmi uspon preko Duge gomile i šetač je na cilju! S Perunskog se pruža spektakularan pogled na Split, more i otoke, a ako je vrijeme lijepo, i Italija se nazire u daljini. Prostor oko crkvice je opremljen zadnjom (četvrtom) tablom, te klupama, koje boravak na vrhu čine ugodnijim. Ovisno o godišnjem dobu i vremenskim uvjetima, izletnicima je tu osigurano više lokacija za odmor; s južne strane crkvice ih čeka klupa „Kontra bure“. Sa sjeverne strane „Kontra žege“. Tu je i klupa, smještena između pročelja crkvice i grada. To je klupa „Odmori dušu“. Neki će je odmarati gledajući na Sv. Juru, neki gledajući na Split. Svatko za sebe najbolje zna što njegovoj duši treba. No, ono što tijelu treba je više-manje univerzalno, pa je podno crkvice, na mjestu gdje se ustalio roštilj, osigurano više klupa, koje zovu „Okripi se!“ Ili prevedeno na internacionalni jezik: „Njam, njam.“ Time je priča ispričana. Duša je odmorena, tijelo je nahranjeno, sve ostalo je na mašti.

U realizaciji zadnje table, podno Sv. Jure, je sudjelovala Turistička zajednica Općine Podstrane, koja u 2022. godini planira označiti svoj „Put do Sv. Jure“ s južne strane Peruna, a koji će završavati na istom mjestu kao i „Put do Sv. Jure“ iz Vilara. Projekt tematske staze je „blagoslovljen“ i od strane HGSS-a, koji ga je ocijenio kao velik doprinos sigurnosti boravka u planini, dozvolivši da se na table stavi i njihov znak, kao garancija sigurnosti.

Kako je bilo, pogledajte u galeriji.

17. prosinca 2021. | Kategorije: Novosti, Penjalište