U Podstrani je rođen jedan od najvećih hrvatskih likovnih umjetnika druge polovine 20. st. Ante Kaštelančić (Podstrana, 17. 8. 1911. – Split, 15. 4. 1989.), slikar, grafičar i vrsni likovni pedagog.

Isprva je učio slikarstvo kod Emanuela Vidovića, potom je u Münchenu studirao dekorativno slikarstvo, a diplomirao je 1935. g. u klasi Ljube Babića na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Studij je nastavio u Parizu, a na svojim je studijskim putovanjima obilazio mnoge europske metropole: Milano, München, Beč, London, Prag i Veneciju.

Iako se danas sav stvaralački opus ovoga po mnogima najautentičnijega slikara Dalmacije doživljuje kao obilježen zavičajnim motivom brodica i jedara naslikanih snažnim, statičnim potezima i izražajnim koloritom, Kaštelančićevi radovi, poglavito oni nastali do šezdesetih godina 20. st., obuhvaćaju portrete, aktove i mrtvu prirodu te osobito motive dalmatinskih gradića: Orebića, Supetra i Trpnja, koji su mu priskrbili i naslov jednog od najsugestivnijih slikara dalmatinskih krajobraza. Ante Kaštelančić bio je i predani slikarski pedagog i utemeljitelj Katedre za likovnu umjetnost na Pedagoškoj akademiji u Splitu.

O stotoj obljetnici slikareva rođenja rodna mu se Podstrana zahvalila monografskom retrospektivnom izložbom u splitskoj Galeriji umjetnina i Umjetničkom paviljonu u Zagrebu. Iste je godine postavljena i spomen-ploča na zidu njegove rodne kuće u Gornjoj Podstrani.