Polača je mjesni naziv za položaj u unutrašnjosti Strožanca, ali i za impresivne ostatke polače (palače) koji se tu nalaze i koji su očito dali ime čitavom tom prostoru. Riječ je o jedinim ostatcima kasnoantičke rezidencijalne arhitekture u Podstrani. Zdanje je smješteno na blagom uzvišenju, u neposrednoj blizini stalnog izvora pitke vode što zajedno s dimenzijama (ruševine zidova visoke su 5-6 m) i nekim građevinskim svojstvima ove villae rusticae – tipom kamena od kojeg je zidana, podizanjem kontrafora i postojanjem popločena poda, ukazuje na to da je riječ o možebitnom središtu nekoga golema gospodarskog imanja.

Ne postoje jednoznačni povijesni podatci koji bi otkrivali identitet vlasnika ove polače. Izneseno je mišljenje da bi tako raskošno imanje moglo pripadati samo nekoj važnoj osobi iz Podstrane toga doba. Tim uvjetima dobro odgovara podstranski velikaš Auzonije koji je živio u 5./6. st., a čija je nadgrobna stela, s popisom titula koje je imao, odnosno funkcija koje je obnašao (uzoriti muž, dostojanstvenik časnog carskog vijeća i konzul Dalmacije savršeni), otkrivena u nekropoli u Svetom Martinu.

Od ljetnikovca Cindro, na strožanačkoj obali, do Polače tekao je nasip za koji se misli da je ostatak rimske podjele zemljišta izvedene u doba kad se salonitanski ager počeo širiti s druge, podstranske, strane rijeke Žrnovnice. Ovako duga poljodjelska tradicija i mikroklimatski uvjeti u Polači koji pogoduju uzgoju izvrsnih sorata povrtnih kultura, voća, vinove loze i maslina pridonijeli su afirmaciji Podstrane na mapi ekološkog poljodjelstva.

Polačom prolazi glavni planinarski put u Podstrani koji, počinjući od zgrade Turističke zajednice, prolazi uz ostatke vile Polača i vodi prema makadamskoj cesti koja prolazi G. Podstranom, prema sportskom penjalištu u podnožju vrha Veliki Perun te prema crkvi sv. Jure na vrhu Perunsko.