Crkva Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije nalazi se u središtu starog dijela Gornje Podstrane. Novovjekovno je zdanje koje je doživjelo nekoliko velikih preinaka. Prvi pisani spomen o njoj potječe iz pera papinskog vizitatora iz 1625., razdoblja u kojemu je crkva bila manja, skromnija i imala samo tri oltara od kojih je glavni bio posvećen Bezgrješnom začeću, a druga dva zaštitniku Poljica – sv. Juri.

Početkom 18. st. zgrada je povećana te je nadbiskup Cupili 1711. g. naziva „novom crkvom“. Sredinom druge polovine istog stoljeća crkva je zbog rastućeg broja župljana srušena kako bi se na njezinim temeljima mogla izgraditi veća. Ta je nova crkva dovršena 1790., a krajem idućeg stoljeća i ona je preuređena i dograđena prema zapadu.

Danas je u crkvi pet mramornih oltara kasnobarokne izradbe. Glavni je posvećen Presvetom sakramentu i vjerojatno je potekao iz radionice Pia Dall’ Acque i G. B. Bozzija, poznatih oltarista u Dalmaciji toga doba.

Njihovo je djelo i oltar sv. Martina koji s oltarom Duša u čistilištu stoji uz južni crkveni zid. Uza sjeverni zid su oltari posvećeni Bezgrješnom začeću BDM i Gospi od ružarija. Crkva Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije bila je podstranska župna crkva sve dok poslije Drugog svjetskog rata nije u Šćadinu izgrađena nova župna crkva Gospe od Zdravlja.