Organizacija naplate turističke pristojbe u nautici u 2021.

U nastavku dostavljamo važne informacije vezano uz organizaciju naplate turističke pristojbe u nautici u 2021. i to za obveznike iz članka 4. stavka 6. Zakona o turističkoj pristojbi (NN 52/19; NN 32/20; NN 42/20) – vlasnici plovila koje nije plovni objekt nautičkog turizma (nautičari). Za obveznike iz članka 4. stavka 2. Zakona o turističkoj pristojbi (NN 52/19; NN 32/20; NN 42/20)- osobe koje koriste uslugu noćenja na plovnom objektu nautičkog turizma (čarter/kruzing) nije se promijenio način organizacije naplate te turističku pristojbu plaćaju pravnoj ili fizičkoj osobi s kojom su ugovorile pružanje usluga na plovnom objektu.

Naime, kao što ste do sada upoznati, od 2010. Hrvatska turistička zajednica u suradnji s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture osiguravala je isključivu naplatu paušalne turističke pristojbe u lučkim kapetanijama/ispostavama u okviru projekta eNautika. Dodatno, Hrvatska turistička zajednica je u srpnju 2020. u cilju digitalizacije procesa naplate paušalne turističke pristojbe u nautici razvila online portal https://nautika.evisitor.hr/ koji osim opcije paušalnog plaćanja turističke pristojbe omogućuje plaćanje i prema broju noćenja. Osim hrvatskog, portal je dostupan na engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku te je u pripremi i prijevod na ostale jezike i to za tržišta koja generiraju najznačajniji broj nautičara.

Jedna od prednosti ovakvog načina naplate koji je u skladu s trenutnim epidemiološkim preporukama je smanjenje potrebe za fizičkih odlaskom u prostorije lučkih kapetanija/ispostava.

Nakon provedenog pilot projekta uspostave online naplate u 2020., a i činjenice još uvijek prisutnosti pandemije bolesti Covid-19, Hrvatska turistička zajednica u dogovoru s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture odlučila se u 2021. na isključivu online naplatu turističke pristojbe u nautici putem portala https://nautika.evisitor.hr/ te od 04. travnja 2021. istu više nije moguće kupiti u prostorijama lučkih kapetanija/ispostava.

Za potrebe informiranja turista o online aplikaciji, u privitku dostavljamo letak koji će služiti kao uputa za korištenje. Na letku su kratke upute za korištenje portala te QR kod koji nakon što se skenira preusmjerava korisnika na stranicu aplikacije.

HTZ-2021_letak_nautika-pristojba_HR

HTZ-2021_letak_nautika-pristojba_EN

HTZ-2021_letak_nautika-pristojba_DE

HTZ-2021_letak_nautika-pristojba_CZ

HTZ-2021_letak_nautika-pristojba_HU

HTZ-2021_letak_nautika-pristojba_IT

HTZ-2021_letak_nautika-pristojba_PL

HTZ-2021_letak_nautika-pristojba_SI

 

HTZ-2021_letak_nautika-pristojba_QR code_EN

 

Primjer potvrde za plaćanje prema broju osoba

Primjer potvrde za plaćanje prema dužini plovila

2. lipnja 2021. | Kategorije: Novosti