Održana 50. Međunarodna smotra folklora u Zagrebu

Crkveni pučki pjevački zbor župe Gospe od Zdravlja Podstrana

  image_121 

Koncert u Zagrebu za 50. jubilarnu Međunarodnu smotru folklora

Župni zbor Gospe od Zdravlja Podstrana, na preporuku etnomuzikologa dr. sc. Joška Ćalete, pozvan je od organizatora ovogodišnje, jubilarne 50. Međunarodne smotre folklora (MSF) u Zagrebu, da se predstavi u programu Crkvenog pučkog pjevanja. Koncert je predviđen u nedjelju 24. srpnja 2016. u 19,30 sati u crkvi Sv. Katarine u Zagrebu.

U 10 sati će se slaviti Sv. misa u Zagrebačkoj katedrali za sve sudionike 50 MSF.

Naš zbor će predvoditi pjevanje na misnom slavlju, gdje bismo među ostalim predstavili našu jedinstvenu glagoljašku pučku misu.

image_122

U crkvi Sv. Katarine, koncertom starijeg (glagoljaškog) repertoara napjeva kroz crkvenu godinu, predstavit ćemo pučku crkvenu pjevanu baštinu Donjih Poljica, Podstrane.

Radi se o repertoaru koji se izvodi isključivo u župnim crkvama, a poznaje ga samo lokalna, župska zajednica. Ovo pjevanje do sada je bilo najčešće predstavljano na manifestaciji Pasionska baština, a animacija i odabir predstavljene građe u tim prilikama vezani su uz ime kojemu Pasionska baština duguje veliku zahvalnost, Ljubo Stipišić – Delmata.

image_118

Nekoliko riječi o Crkvenim pučkim pivačima.

Tradicija našeg Crkvenog pučkog pjevanja se proteže kroz tri stoljeća. Imamo podatak da je zbor osnovan prije 1900. i kontinuirano djeluje do danas. To su prije bili kantači ili pučki pivači. Snažna tradicija pučkoga crkvenoga pjevanja u Podstrani je najviše prisutna u korizmi i obredima za mrtve. Dugotrajni kontinuitet je rezultirao očuvanju autohtonih pjesama i napjeva korizmenih i sprovodnih obreda i značajnijih crkvenih blagdana. Sačuvana je od zaborava, posebna svečana glagoljaška pučka misa, koja se neprekidno izvodi od prvih početaka do danas. Bogatstvo pučkog glagoljaškog pjevanja se prenosi s koljena na koljeno. Pučki pivači su ujedno i članovi mješovitog pjevačkog zbora Župe Gospe od Zdravlja iz Podstrane. Zbor trenutno broji 30-ak pjevača, 15 muških i 15 ženskih članova.

Pripremajući se za multimedijalno izdanje glagoljaško pučko crkveno pjevanje u Podstrani, snimili smo preko 40 pjesama koje će izaći na dva CD-a.

To multimedijalno izdanje se sastoji od; knjige, 2 CD-a s audio zapisom svih važnijih crkvenih pjesama, te video filma o Podstrani kroz tradiciju i pjesmu.

image_120

26. srpnja 2016. | Kategorije: Novosti