ČA pod Perun u Podstrani, u sklopu turističkog ljeta, Jubilarni 10. zbornik

ČA pod Perun u Podstrani, u sklopu turističkog ljeta, Cindrovi dvori, 12.06.2018. Jubilarni 10. zbornik

DESETI SUSRET PJESNIKA

Ča pod Perun u Podstrani

…i takoc redon drugu kurdilu
produžiji u drugu kurdilu
produžiji u kurdilu
i ondar jopet kurdilu produžiji
i onda drugu i uvik drugu produžiji

Hodočastio sam tamo u ČA po Perun, sad već po tko zna koji put čakavskim stihom u naše trajanje te produžujući tradiciju susretom koji je osmislio i nama ostavio veliki bard i idejni začetnik LJubo Stipišić Delmata.

Čakavske pjesme zapisane i objavljene u ovoj knjizi ostaju kao čudesni otkucaji dana ove manifestacije koja je još živa i tako životno u nama. Naime, svake godine početkom lipnja tražimo iskone našeg jezika/jazika gdje ČA kreira svoje Kako u vrtu ljetnikovca Cindro.

U prozračnom gnijezdu pjesme nebo se prosipa zvijezdama. Svijet postaje vezan kao i lepršavo sveezan za događajnost narativnosti u paučinastom danu koji traži i riše, ište i igriv piše i nešto briše. O bili žilju postojanja govor je čakavske riječi i srastao sa stablom masline kad prostrlo se vrijeme neba i ptica; zar nije divota kraj, nije li to sunčana neba beskraj u govoru nepotrošenih riječi?!…

A zvon odjekuje, odjekuju u nama Marulić, Hektorović, Balota, začinjavci, odjekuju Pere Ljubić, Nazor i ostali naši dragi glasi duša ih je rodila naša, srce ih je naše zgojilo.

Napomena priređivača:

Jubilarni deset zbornik ČA POD PERUNIN 2018. otvaraju pjesme LJube Stipišić Delmata, koji je utemeljio ove pjesničke susrete u Podstrani 2009. za blagdan sv. Ante i Dan općine Podstrana. Slijedi izbor pjesama 24.abecednim redom poredanih autora koji su nastupili u proteklih devet godina, na kraju su stihovi pjesnika koji pišu na ikavici te dvoje autora koji nastupaju prvi put na ovogodišnjem susretu

 

21. lipnja 2018. | Kategorije: Novosti